
Kammarätten i Göteborg
2021-11-04
Mån nr T 3616-21
Kommunen beslutade att begränsa storasysterns umgänge med sina tre minderåriga syskon genom att umgänget enbart skulle ske genom video eller telefonsamtal samt fysiska träffar i respektive familjehem.
Storasystern överklagade beslutet men förvaltningsrätten avvisade överklagandet med hänvisning till att överklagandeförbud gällde för beslutstypen eftersom storasystern och hennes minderåriga syskon inte ansågs ha en familjegemenskap av sådan karaktären som avsågs i artikel 8 i Europakonventionen, och att relationen mellan henne och syskonen således inte kunde karakteriseras som en civil rättighet.
Kammarrätten är nu av motsatt uppfattning, undanröjer förvaltningsrättens beslut och visar målet åter för prövning i sak. Enligt kammarrättens mening finns det inte någon egentlig skillnad mellan betydelsen av begreppen besöksrestriktioner och umgängesbegränsningar. Då lagstiftaren redan tagit ställning i den principiella frågan om rätten till domstolsprövning vad gäller restriktioner att besöka tvångsvårdade personer, måste slutsatsen enligt kammarrätten bli att förbudet mot att överklaga beslut om umgängesbegränsningar strider mot de rättigheter som garanteras av Europakonventionen. Överklagandeförbudet i 41 § LVU ska därför inte gälla.
Källa:
JUNO
- Ensam vårdnad - den andra föräldern vårdas på sluten avdelning
- Behovet av skydd väger tyngre än barnets behov av umgänge
- Umgänget för familjehemsplacerat barn efter vårdnadsöverflyttning
- Hotbild från tredjeman hindrar umgänge
- Ringa överträdelse av kontaktförbud
- Vårdnaden flyttas över till familjehemsföräldrar
- Umgängesförälder ska få tillräcklig information om barnet
- Ensam vårdnad och gemensamt ansvar för skjuts vid umgänge
- Familjehemsföräldrar får vårdnad om placerade barn
- Sekretessmarkering inte tillräckligt skäl för ensam vårdnad