Vårdnadsreform 1991
Prop. 1990/91:8
om vårdnad och umgänge
I propositionen läggs fram förslag till ändringar i framför allt reglerna i föräldrabalken om vårdnad och umgänge. Förslagen syftar särskilt till att bana väg för en utveckling mot att föräldrarna själva i så stor utsträckning som möjligt skall kunna komma Överens i vårdnads och umgängesfrågor.
Det föreslås att s.k. samarbetssamtal skall erbjudas föräldrar i alla kommuner. Vidare föreslås det att domstolen i ett mål om vårdnad eller umgänge skall ges möjlighet att ta initiativ till att samarbetssamtal kommer till stånd.
Gemensam vårdnad föreslås kunna komma i fråga inte bara om föräldrarna är ense om det utan också om ingen av dem utesluter denna vårdnadsform.
Ogifta föräldrar föreslås kunna få gemensam vårdnad genom en anmälan till socialnämnden i samband med att faderskapet fastställs. I anslutning därtill föreslås att termen faderskapserkännande byts ut mot termen faderskapsbekräftelse.
För sådana fall då gemensam vårdnad inte är aktuell utan endera föräldern skall anförtros vårdnaden skall domstolen liksom hittills avgöra frågan om vem som skall ha vårdnaden efter vad som är bäst för barnet. Det föreslås en uttrycklig bestämmelse om att domstolen vid bedömningen av vad som är bäst för barnet skall fästa avseende särskilt vid barnets behov av en nära och god kontakt med båda föräldrarna.
I anslutning till reglerna om umgänge föreslås att vårdnadshavaren skall lämna sådana upplysningar om barnet som kan främja umgänget. Vidare föreslås att en erinran tas in i socialtjänstlagen om att socialnämnden också efter det att en tvist om vårdnad eller umgänge har avgjorts skall tillgodose det behov av stöd och hjälp som kan föreligga.
När det gäller förfarandet i vårdnadsmål föreslås att interimistiska beslut i stället för att avse vårdnaden skall kunna ta sikte på vem barnet skall bo tillsammans med. Det föreslås vidare att domstolen skall uppdra åt socialnämnden att föranstalta om utredning men att utredningen skall överlämnas till domstolen utan något ställningstagande från nämndens sida.
De föreslagna lagändringarna avses träda i kraft den 1 mars 1991.
Artiklar
Kontaktperson för barn
I t.ex. den proposition som låg till grund för de senaste större ändringarna i reglerna om vårdna...
Behov av stöd och hjälp efter domstolens avgörande i vårdnadsmål
Det rör sig alltså om sociala problem av ett sådant slag som knappast kan lösas genom ändringar i...
Faderskapserkännande ändras till faderskapsbekräftelse
Ärenden om faderskapserkännande aktualiseras vanligen genom en födelseavi från länsstyrelsen till...
Umgängesfrågor och umgängessabotage
Om vårdnadshavaren motsätter sig det umgänge som begärs av en förälder (eller någon annan som s...
Gemensam vårdnad även om föräldrarna vill ha ensam vårdnad
En förutsättning är dock att den förälder som har yrkat att ensam få vårdnaden inte motsätter s...
Vårdnads och umgängesmål kan vila om samarbetssamtal inleds
Att ett domstolsförfarande har inletts bör naturligtvis inte tas till intäkt för att möjlighetern...
Samarbetssamtal
Målet för samtalen är att få föräldrarna att nå samförståndslösningar. Men även om detta syfte in...