Skip to main content

Ensam vårdnad för mamman trots långvarigt boende hos pappan

Publicerad - 17 september 2021, redigerad - 13 augusti 2024

Hovrätten för västra Sverige
2021-09-16
Mål nr T 2289-21

Tingsrätten beslutade att vårdnaden om barnen även fortsatt skulle vara gemensam samt att barnen skulle bo växelvis hos de respektive föräldrarna men båda parterna överklagade och yrkade få ensam vårdnad om barnen. Utredningen visar att det finns en djupgående konflikt mellan parterna och barnen har sedan parternas separation 2016 bott hos pappan och haft visst umgänge med mamman.

Efter tingsrättens dom bodde barnen en vecka hos mamman i enlighet med domen men det växelvisa boendet upphörde sedan på grund av en anmälan om ett missförhållande, gällande mammans alkoholpåverkan, från pappan och mamman har sedan mars i år inte träffat barnen utan bara pratat med dem i telefon vid ett tillfälle. Det finns vissa uppgifter om att mamman skulle dricka mer alkohol än vad hon vill kännas vid, men sköter hon sitt arbete och resultaten vid de kontinuerliga oförberedda proven har visat att mamman inte har ett stort alkoholintag.

Sammantaget finner hovrätten att mamman är lämplig som vårdnadshavare vilket också kommit till uttryck i ett inspelat telefonsamtal där mamman försökte lugna barnen och hålla dem utanför parternas konflikt. Mamman har också gett uttryck för att det är viktigt för barnen med en god relation till båda sina föräldrar och hovrätten beslutar att mamman ska få ensam vårdnad om barnen som kommer att kunna gå kvar i samma skola.

Det finns inget umgängesyrkande från pappans sida, men hovrätten utgår ifrån att mamman kommer att verka för ett omfattande umgänge mellan barnen och pappan.

Källa:
JUNO

Lägg till artikeln i dina kanaler

Senaste artiklarna

26 april 2025
Medling i domstolsprocessen Medling i inför ett beslut i domstol regleras i 42 kap. 17 § rättegångsbalken (RB). Syftet med medling är att verka för att parterna når en samförståndslösning, vilket ka…
20 april 2025
Principalansvaret Vårdnadshavare har ett begränsat principalansvar för barn (3 kap. 5 § SL). Därigenom är de ansvariga för personskada eller sakskada som barnet vållar genom brott och kränkning, sam…
16 april 2025
Samarbetssamtal Samarbetssamtal är en frivillig insats som erbjuds av kommunerna enligt 5 kap. 3 § socialtjänstlagen (2001:453). Syftet med samtalen är att hjälpa föräldrar att nå enighet i frågor s…