Skip to main content

Fängelse för grov egenmäktighet med barn

Publicerad - 03 augusti 2019, redigerad - 13 augusti 2024

Hovrätten för nedre Norrland
2019-07-22
Mål B 875-19

Pappan tog hösten 2016 med sin dotter, född år 2009, reste till Libyen och lämnade sedan kvar henne där när han själv reste tillbaka till Sverige. Flickans mamma har därefter inte träffat den gemensamma dottern och pappan har inte haft kontakt med henne sedan april 2018, och har uppgett att dottern bodde hos sin farmor i Tripoli när han lämnade Libyen.

Hovrätten framhåller att pappan inte kan undgå straffansvar för brott om han efter bortförandet har haft tillfälle och förmåga att tillse att flickan återförenas med sin mamma. Han har emellertid själv varit frihetsberövad som dels anhållen och häktad, dels intagen i kriminalvårdsanstalt och har därför varit förhindrad att själv hämta flickan.

Sammanfattningsvis anser hovrätten likväl att pappan både haft tillfälle och möjlighet att undanröja hinder för återförening och att han ska dömas för egenmäktighet med barn, grovt brott, genom att ha underlåtit att vidta tillräckliga åtgärder för att återförening med mamman ska kunna uppstå. Påföljden bestäms till ett års fängelse.

En ledamot är skiljaktig och vill fria pappan. Enligt denne har pappan inte i den utsträckning som krävs motarbetat en återförening med mamman att det utgör egenmäktighet med barn. Bland annat finns information om att flickan befinner sig hos släktingar i Tripoli, som även meddelat att de är beredda att återföra henne till Sverige, men pappan har på grund av frihetsberövande och att han mått psykiskt dåligt inte kunnat medverka till att det skett.

Källa:
Zeteo Nyheter

Lägg till artikeln i dina kanaler

Senaste artiklarna

26 april 2025
Medling i domstolsprocessen Medling i inför ett beslut i domstol regleras i 42 kap. 17 § rättegångsbalken (RB). Syftet med medling är att verka för att parterna når en samförståndslösning, vilket ka…
20 april 2025
Principalansvaret Vårdnadshavare har ett begränsat principalansvar för barn (3 kap. 5 § SL). Därigenom är de ansvariga för personskada eller sakskada som barnet vållar genom brott och kränkning, sam…
16 april 2025
Samarbetssamtal Samarbetssamtal är en frivillig insats som erbjuds av kommunerna enligt 5 kap. 3 § socialtjänstlagen (2001:453). Syftet med samtalen är att hjälpa föräldrar att nå enighet i frågor s…