Skip to main content

Olaga frihetsberövande och egenmäktighet med barn

Publicerad - 24 juni 2019, redigerad - 13 augusti 2024

Svea hovrätt
2019-06-18
B 4617-19

Efter att utredarna i en familjerättsutredning uttryckt tvekan om att en 40-årig kvinna, som utan fog utpekat pappan som skyldig till sexuella övergrepp, var lämplig som vårdnadshavare tog hon i slutet av december 2017 barnen med sig och höll dem gömda på olika platser i nästan ett år. Under hela perioden fick barnen inte gå i skolan och tidvis var de förbjudna att gå utanför dörren.

Tingsrätten fann att kvinnan gjort sig skyldig till olaga frihetsberövande och grov egenmäktighet med barn eftersom barnen varit i det närmsta isolerade från omvärlden. Domstolen ansåg dock inte att det olaga frihetsberövandet var en del av gärningen som utgjorde egenmäktighet med barn eftersom hon i det senare fallet skilt barnen från sin pappa och i det första tidvis hållit dem instängda och förbjudit dem att gå ut. Hon dömdes därför för båda gärningarna till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Kvinnan överklagade och till skillnad från tingsrätten anser hovrätten inte att kvinnan ska dömas för egenmäktighet med barn i konkurrens med olaga frihetsberövande. Eftersom det innebär att egenmäktigheten med barn pågått under en månads tid ska brottet inte rubriceras som grovt. Hovrätten delar dock tingsrättens bedömning att straffvärdet motsvarar fängelse i två år och att kvinnan ska överlämnas till rättspsykiatrisk vård.

Källa:
Zeteo Nyheter

Lägg till artikeln i dina kanaler

Senaste artiklarna

26 april 2025
Medling i domstolsprocessen Medling i inför ett beslut i domstol regleras i 42 kap. 17 § rättegångsbalken (RB). Syftet med medling är att verka för att parterna når en samförståndslösning, vilket ka…
20 april 2025
Principalansvaret Vårdnadshavare har ett begränsat principalansvar för barn (3 kap. 5 § SL). Därigenom är de ansvariga för personskada eller sakskada som barnet vållar genom brott och kränkning, sam…
16 april 2025
Samarbetssamtal Samarbetssamtal är en frivillig insats som erbjuds av kommunerna enligt 5 kap. 3 § socialtjänstlagen (2001:453). Syftet med samtalen är att hjälpa föräldrar att nå enighet i frågor s…