Hovrätten för Västra Sverige

2017-03-14
Målnummer B 1234-17

Direkt efter att tingsrätten avkunnat dom i ett vårdnadsmål och bestämt att barnet skulle bo hos pappan tog mamman fyraåringen från förskolan och gömde henne någonstans i Sverige. Kvinnan åtalades för grov egenmäktighet med barn men menade att dottern måste skyddas från pappan eftersom han utsatte henne för sexuella övergrepp. Det trodde inte tingsrätten på utan menade att mamman utan grund för bort dottern från pappan och skulle dömas till fängelse i nio månader i enlighet med åtalet. Eftersom kvinnan vägrade berätta var dottern fanns beslutade tingsrätten att hon skulle fortsätta vara häktad.

Domen överklagades men innan huvudförhandlingen lämnade kvinnan över dottern till pappan. Hovrätten instämmer i tingsrättens bedömning avseende skuld och rubricering, med tanke på att barnet ryckts upp från sin invanda miljö och hållits undangömd i fyra månader. Dock anser hovrätten att det finns skäl att välja en annan påföljd än fängelse eftersom kvinnan är tidigare ostraffad och inte kommer att göra sig skyldig till fortsatt brottslighet. Hon döms därför till villkorlig dom i förening med 100 dagsböter.

Källa:
Zeteo Nyheter

Pin It

Om hemsidan

Familjerätt på nätet är en privat webbplats med syfte att sprida information om de familjerättsfrågor som handläggs av socialtjänsten.

Om du behöver få kontakt med familjerätten - kontakta socialtjänsten där du bor. 

Ansvarig utgivare
Tomas Törnqvist
Socionom och verksam sedan 1987 inom socialtjänstens IFO, med inriktning på familjerätt och barn/unga.

Annons
Annons