Barnen bor hos mig utom varannan fredag eftermiddag till måndag morgon. Inför semestern vill barnen vara hos sin pappa två veckor, men han säger nej. Nu känner barnen att deras pappa inte alls vill veta av dem.

Ska jag bara acceptera det? Finns det regler för hur mycket tid för umgänge som rekommenderas?

Svar:

Nej, det finns inga regler för hur mycket tid som rekommenderas när det gäller barns umgänge med den förälder som barnet inte bor med.

Generellt gäller att alla barn har behov av båda sina föräldrar, och att umgängesrätten tillhör barnet och inte föräldrarna. Varje umgänge ska därför planeras, utformas och genomföras utifrån det enskilda barnets behov. Alltså har båda föräldrarna ett ansvar för att barnets behov av umgänge tillgodoses. Omfattning, platser och mycket annat kan skifta beroende praktiska omständigheter och barnets behov.

Vill inte en förälder, trots detta ansvar, medverka till ett umgänge kan hon eller han inte tvingas till ett umgänge mot sin vilja. Ett umgänge under sådana former anses inte bra för barn. Alltså måste en vägran, som i det här fallet, motvilligt accepteras.

Om Familjerätt på Nätet

Familjerätt på nätet är en privat webbplats med syfte att sprida information om de familjerättsfrågor som handläggs av socialtjänsten.

Om du behöver få kontakt med familjerätten - kontakta socialtjänsten där du bor. 

Tomas Törnqvist
Ansvarig utgivare
Socionom, medlare, utbildare och konsult. Verksam sedan 1987 inom socialtjänstens IFO, med inriktning på familjerätt och barn/unga.

Annons
Annons

Veckans Fråga

Vad kan barnet säga om umgänget?

Har ett barn i 7 års åldern. Separerade från fadern när hon var 3 månader och han bor cirka 6 timmar bort. De pratar aldrig i telefon förutom jul och födelsedagar. Han har träffat henne en helg i månaden, och nu när hon började skolan kom vi överens om vartannat lov. Problemet är att han också brister i kommunikation till mig. Jag föreslår tider för umgänge som aldrig godtas. Beträffande sommarumgänget fick jag svar i juni. Jag får ofta får omboka våra planer och kan jag inte det hotar han alltid med stämning som aldrig blir av.

Nu vill han få umgänge alla lov. Kan det ens ske? Vad har mitt barn att säga om saken? Vad är rimligt att som umgänge- och boendeförälder kräva i detta läge?

Svar:

Läs mer ...